Otkrivene maskote Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.

24.11.2014. 12:27 / Izvor: Fena

Organizacioni komitet Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine otkrio je izgled maskota za najveću planetarnu sportsku smotru.

Organizacioni komitet Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru  2016. godine otkrio je izgled maskota za najveću planetarnu sportsku smotru.

Foto: Reuters

U saopštenju se ističe da maskote predstavljaju floru i faunu Brazila, tačnije više životinja i biljaka iz Brazila, a ne neku pojedinačno. Žuta boja je izabrana za Olimpijske igre, a plavo-zelena za Paraolimpijske igre, prenosi B92.  

Zvanično predstavljanje maskota uslijedilo je nakon  zanimljivih aktivnosti u Riju i pojavljivanja maskota prethodnih Igara širom tog grada.

Na zvaničnom sajtu igara mogu da se pronađu priče o maskotama, koje uključuju i njihove moći, zanimanja, odakle potiču i njihove ciljeve.

- Maskota za Paraolimpijske igre je magično biće, stvoreno fuzijom svih biljaka u brazilskim šumama, koje je rođeno eksplozijom sreće kada smo saznali da igre dolaze u Rio 2. oktobra 2009. godine - stoji na sajtu i dodaje se da je maskota za Olimpijske igre predstavlja mješavinu svih brazilskih životinja.

Nijedna od dvije maskote trenutno nema ime, ali je organizovano glasanje, u kojem će svi oni koji žele moći da izaberu jedno od tri ponuđena imena. Za maskotu Olimpijskih igara ponuđena su imena Oba, Eba i Tiba Tuke, a za Paraolimpijske igre Eskvindim, Vinicijus i Tom. Glasanje je moguće do 14. decembra na zvaničnom sajtu Igara.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su na programu od 5. do 21. augusta 2016. godine, dok će Paraolimpijske igre trajati od 7. do 18. septembra.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza