Solarna baklja 2012. skoro nas je bacila nazad u srednji vijek

25.07.2014. 11:03 / Izvor: 24sata
Solarna baklja 2012. skoro nas je bacila nazad u srednji vijek

Golemi oblak plazme odnosno koronalni izbačaj mase u eksploziji sa Sunca je prema svemiru jurio brzinom od 3000 km/s, gotovo četiri puta brže od uobičajenih erupcija.

Golemi oblak plazme odnosno koronalni izbačaj mase u eksploziji sa Sunca je prema svemiru jurio brzinom od 3000 km/s, gotovo četiri puta brže od uobičajenih erupcija. Ta erupcija bila je i najsnažnija u 150 godina, navodi NASA. Srećom po nas, erupcija je 23. srpnja 2012. godine bila usmjerena od Zemlje.

"Da je ovakva erupcija bila samo tjedan dana ranije, Zemlja bi bila na njezinoj putanji", kaže Daniel Baker, profesor sa Sveučilišta u Koloradu. Oluja je pogodila letjelicu STEREO-A, opservatorij koji snima Sunce i opremljen je da mjeri parametre ovakvih erupcija.

Direktni pogodak prouzročio bi ogromne nestanke struje. Baker je na skupu znanstvenika, koji su raspravljali o opasnostima solarnih oluja, rekao kako bi još zbrajali štetu. Naime, solarne oluje mogu poremetiti rad električnih sustava, telekomunikacijskih i GPS satelita i uređaja. Život bi znatno otežan i zbog toga što golemi komunalni sustavi, poput opskrbe vodom, rade na električne pumpe. Uz spektakularnu polarnu svjetlost, moguće je da bi stotine milijuna ljudi mjesecima ili nekoliko godina bile bez električne energije.

Ta je oluja bila usporediva s najsnažnijom poznatom, onom iz 1859. godine, koja je poznata kao Carringtonov događaj. Bila bi i dvostruko snažnija od one iz 1989. godine u kojoj je bez struje ostao velik dio kanadskog Quebeca.

'Moramo biti spremni'

"Imali smo puno sreće što je oluja bila baš na taj dan 2012. godine", rekao je Baker koji kaže da moramo biti spremni na tu mogućnost.

Američka Znanstvena akademija kaže kako bi ekonomske štete od oluje te razine bile oko 2 bilijuna dolara (samo u SAD-u), a za oporavak bi trebalo između četiri i 10 godina. U studiji se navodi kako bi gubitak električne energije poput tsunamija poharao infrastrukturu. Za nekoliko sati bila bi pogođena distribucija vode, lijekovi i kvarljiva hrana u sljedećih 12 do 24 sati, a potom bi se pokvarili sustavi za grijanje/hlađenje, odlaganje otpada, telefonija, gorivo...

Stariji transformatori bili bi posebno izloženi, a problem je kako se radi o sustavu za čije naručivanje, proizvodnju, ugradnju i testiranje trebaju mjeseci.

Spojile se dvije oluje sa Sunca

Znanstvenici su analizirali oluju iz 2012. i otkrili što joj je dalo toliku snagu. Ono što su otkrili je da su zabilježena dva koronalna izbačaja mase (CME) u razmaku od desetak minuta. Ta dvostruka oluja putovala je svemirom kroz područje koje je četiri dana ranije 'pročistila' druga oluja. Oluja je projurila i kroz Zemljinu orbitu, no srećom, Zemlja nije bila ovdje u tom trenutku, prenosi News.com.au.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza