Ubrzana realizacija EU programa: Sanirano 1.108 stambenih jedinica

30.01.2015. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Ubrzana realizacija EU programa: Sanirano 1.108 stambenih jedinica

Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava, u naselju Alžirac u općini Šamac, sanirano je 28 stambenih jedinica u ovom naselju što je omogućilo porodicama da se vrate u svoje domove.

Zahvaljujući ubrzanoj dinamici na realizaciji EU Programa za oporavak od poplava, čiji je prvobitni cilj bila sanacija 600 prioritetnih stambenih jedinica u poplavljenim područjima širom BiH do kraja 2014. godine, ovaj broj je porastao, tako da je dosad putem ovog programa sanirano ukupno 1.108 stambenih jedinica.

Time je završena prva faza sanacije stambenog fonda Programa koja je počela sredinom septembra 2014, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Kako se u saopćenju navodi, naselje Alžirac u općini Šamac je bilo skoro potpuno uništeno u katastrofalnim poplavama u maju 2014. Većina kuća u ovom naselju izgrađena je 1961. godine u obliku montažnih kuća slabije konstrukcije, zbog čega su razmjere štete od poplava bili tolike.

Poplave su, kako se navodi, prouzročile dodatne poteškoće za porodice koje žive u ovom naselju,a koje su i prije toga smatrane jednom od najugroženijih stanovnika ovoga područja.

- Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava, sanirano je 28 stambenih jedinica u ovom naselju što je omogućilo porodicama da se vrate u svoje domove. Podrška EU je pomogla u normalizaciji životnih uslova ovih porodica koje su do tada privremeno živjele širom šamačke regije, kod rodbine, prijatelja ili u raznom alternativnom smještaju koji je osigurala općinska vlast - navodi se.

Putem ovog linka moguće je pogledati video-priču o sanaciji stambenih jedinica u ovom naselju, kao i svjedočanstva nekih od porodica koje su se vratile: http://youtu.be/FurmRmDIl_M

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, te direktna pomoć za oko 14.000 osoba u povratku svojim domovima.

EU Program za oporavak od poplava finansira EU, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), Fond za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migraciju (IOM), navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti