Upitno preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom 1. oktobra?

30.09.2014. 08:41 / Izvor: TVSA
Upitno preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom 1. oktobra?

Za dva dana naša zemlja će preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom, najavljeno je ranije iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija. Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo nisu sigurni da će do tada sve biti spremno.

Za dva dana naša zemlja će preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom, najavljeno je ranije iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija. Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo nisu sigurni da će do tada sve biti spremno. Ranije usaglašen termin preuzimanja dijela vazdušnog prostora bio je 13. novembar, o čemu je obaviješten Evropski kontrolni centar i susjedne zemlje.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo cijeli proces je započela prije tri godine, kada je dogovoreno da se u kontrolu nad zračnim prostorom krene fazno. Usaglašeno je da naša zemlja samostalno vrši operacije u svom zračnom prostoru do 10.000 metara, potvrdio je za TVSA Marinko Šimunović iz direkcije. U novembru naredne godine naša zemlja bi trebala upotpunosti da preuzme kontrolu nad vlastitim nebom.

Trideset četiri kontrolora leta za sada su prošla obuku i čekaju da počnu samostalne operacije. U narednom periodu certifikat će dobiti još šest stručnjaka. Nedostaje nam još 12 , jer za pružanje usluga neophodna su 54 kontrolora, kazao je Dželal Hasečić, iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH

Nakon što preuzmemo kontrolu nad kompletnim nebom, iz Sarajeva će se vršiti kontrola gornjeg, a iz Banjaluke donjeg zračnog prostora.

Zbog čega su iz Ministarstva prometa i komunikacija najavili kontrolu nad nebom 1. oktobra, nismo uspjeli saznati. Iz Ministarstva su istakli kako je ministar Damir Hadžić na putu, te da više informacija o svome trebamo očekivati tokom sedmice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti