BiH-Srbija: Uskoro memorandum o zajedničkom nastupu prema trećem tržištu

21.08.2014. 09:20 / Izvor: eKapija.ba
BiH-Srbija: Uskoro memorandum o zajedničkom nastupu prema trećem tržištu

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za konferenciju o zapadnom Balkanu, koja će biti održana 28. augusta u Berlinu.

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarali su danas u Beogradu o bilateralnoj saradnji, perspektivama za njeno unapređenje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za konferenciju o zapadnom Balkanu, koja će biti održana 28. augusta u Berlinu.

Tom prilikom, najveća pažnja bila je posvećena zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će biti predstavljeni u Berlinu, kao i mogućnostima za njihovo finansiranje i realizaciju iz fondova Europske unije.

Vučić je u skladu sa tim ukazao na to da će realizacija ovih projekata doprinijeti jačanju stabilnosti i većem povezivanju ljudi u regionu.

Sagovornici su ocjenili da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regionu, kao i da je neophodno nastaviti sa unaprjeđenjem ekonomskih odnosa, naročito u pogledu pojednostavljenja postupka graničnih i carinskih formalnosti.

Tokom razgovora ukazano je na to da je i saradnja u oblasti energetike od izuzetnog značaja.

Lagumdžija se susreo i sa Rasimom Ljaljićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije sa kojim je razgovarao su o konkretnim koracima za realizaciju memoranduma o razumijevanju između Srbije i BiH, koji uskoro treba da bude potpisan i definiše zajednički nastup na trećem tržištu.

Istaknuto je da je posebno važna saradnja u oblasti turizma, odnosno potreba zajedničke turističke ponude za turiste iz udaljenih zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti