Cimos ipak prodaje pogon u Srebrenici

27.11.2014. 09:37 / Izvor: seebiz.eu
Cimos ipak prodaje pogon u Srebrenici

Sanacija 400 milijuna eura duga koparskog Cimosa, koji će pratiti racionalizacija troškova i restrukturiranje poslovanja, također će utjecati na tisuće radnika širom Slovenije i zemalja bivše Jugoslavije.

Sanacija 400 milijuna eura duga koparskog Cimosa, koji će pratiti racionalizacija troškova i restrukturiranje poslovanja, također će utjecati na tisuće radnika širom Slovenije i zemalja bivše Jugoslavije.

Među mjerama koje bi trebale ovog važnog dobavljača automobilske industrije vratiti na svoje noge, je i smanjenje troškova rada za 15 posto, na 75 milijuna eura. Ipak, strah da će radnici u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji masovno ostati bez posla za sada je suvišan. U Cimosu tvrde da oni ne namjeravaju prodati ili zatvoriti bilo koju od velikih tvornica i da će očuvati poslovanje u svim zemljama u regiji, izvijestio je ljubljanski Dnevnik.

"Naš cilj je da u svakoj regiji ostane jedan pravni subjekt s više lokacija. Sjedišta regije će biti u Kopru, Buzetu, Hrvatska, Gradačcu u Bosni i Hercegovini i Kikindi u Srbiji", objasnili su u koparskom društvu. Proces operativnog prestrukturiranja, koji predviđa promjene i poboljšanja strukture kompanije, njegovim unutrašnjim procesima, kvalitetom i produktivnosti, trajat će do 2016. godine.

"Implementacija mjera će se provoditi postepeno, pi čemu će se kompanija suočiti sa rješavanjem viška zaposlenih. To će biti proces koji će trajati više od godinu - usmjeren na pronalaženje alternative za tvornice i njihove zaposlene, koji u strategiji Cimosa nemaju odgovarajuće mjesto", objasnili su.

U pogledu plana finansijskog restrukturiranja, koji će trebati potvrditi kreditori, do najveće promjene će doći u Srbiji i Bosni, gdje Cimos ima gotovo 3.000 radnika. Tako će u Srbiji doći do prodaje kompanije Krušik - Precision Casting sa sjedištem u Mionici u Valjevu. Prošle godine, sa 140 zaposlenih generirala je oko 3 milijuna eura prihoda. Prodata će također biti jedna od jedinica Livnice Kikinda AI, ljevaonica toplih dijelova, koja je zapošljavala manji dio od oko tisuću zaposlenih. U Srbiji, gdje trenutno imaju četiri ljevaonice i jednu za mehaničku obradu, trenutno ima 1.733 zaposlenih. U BiH će prodati kompaniju Cimos Srebrenica, koja je prošle godine imala nešto manje od stotinu zaposlenih i više od četiri miliona eura prihoda. U međuvremenu, firma NT Forging, koja ima duplo više radnika, postat će vanjski dobavljača. Dio posla u bosanskom poduzeću Famos ADI će biti prebačen u Kikindu.

U Hrvatskoj, gdje je prošle godine njihovo poduzeće PPC povećalo prihod na 60 milijuna eura, imaju više od 1200 zaposlenih. U Cimosu su objasnili da postoje tri tvornice, u Buzetu, Roču i Labinu, jedna za mehaničku obradu i dvije ljevaonice. Najviše zaposlenih Cimos ima u Sloveniji, 2330. Većina njih je u matičnom društvu, koja ima tvornice u Senožeču i Koperu, gdje se bave preradom lima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti