Olimpijske planine razviti kao centre za gradsku zabavu

20.11.2014. 13:35 / Izvor: Fena
Olimpijske planine razviti kao centre za gradsku zabavu

Cilj okruglog stola je da se razgovara i vrši razmjena iskustva između načelnika i francuskih predstavnika da bi se vidjelo da li je moguće da se osigura transfer znanja i stručnosti .

Predstavnici iz Francuske i BiH i različiti tehnički stručnjaci danas su se u Sarajevu okupili na okruglom stolu decentralizirane saradnje "Lokalne zajednice i klimatske promjene", koji već 11. godinu organizuje francuska ambasada u Bosni i Hercegovini

Tema okruglog stola određena je prijetnjama klimatskih promjena kao i činjenicom da će Francuska i grad Pariz u novembru iduće godine ugostiti UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama (COP21).

"Smatramo da su lokalne zajednice prve koje su pogođene klimatskim promjenama. U maju smo vidjeli da su načelnici općina bili prvi koji su morali da reaguju na nedavne poplave u BiH. Zato želimo da razgovaramo s njima o ovoj problematici, jer često o tome se ne razgovara na njihovom nivou", rekla je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodony.

Kada je u pitanju Evropska olimpijada mladih u BiH 2017. godine, kaže da taj događaj treba biti organizovan na takav način da odgovori dugoročno na klimatske promjene.

Iz tog razloga na okruglom stolu prisustvuju predstavnici preduzeća iz Francuske, koja su specijalizirana u izgradnji održive planinske infrastrukture.

"Cilj okruglog stola je da se razgovara i vrši razmjena iskustva između načelnika i francuskih predstavnika da bi se vidjelo da li je moguće da se osigura transfer znanja i stručnosti jer se radi o velikom izazovu koji je pred Sarajevom", kazala je ambasadorica Bodony.

Philippe Lebrasseur, predsjednik uprave u firmi Orex Loisirs, kazao je da ova firma radi na svim planinskim masivima u svijetu, na uređenju i razvoju planinskih centara.

"Sarajevo ima sreću da ima planine koje su veoma blizu grada te bi trebale biti centri za gradsku zabavu s kapacitetima koji bi mogli raditi tokom cijele godine i zimi i ljeti. Također, tu i Sarajevski aerodrom omogućava da možete ugostiti međunarodnu to jest regionalnu klijentelu. Ta mogućnost nije dovoljno iskorištena ovdje", rekao je Lebrasseur.

U tom cilju, istakao je, da treba postojati politički i ekonomski autoritet, jer postoje pitanja koja se tiču vlasništva zemlje koje treba riješiti, a nakon toga investicija je druga stvar.

Jean-Philippe Monfort, odgovorna osoba za međunarodni razvoj u okviru "Planinskog klastera" (Cluster Montagne) izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje okruglom stolu na kojem će pokušati s predstavnicima iz BiH razgovarati o reorganizuji i postavi oprema koja je u Sarajevu bila korištena za olimpijske igre.

Također, na okruglom stolu prisustvuju i stručnjaci za područje izgradnje, za materijale, za uređenje i za turizam.

Cedric Belanger, direktor firme Unikeco specijalizirane za distribuciju razgradivnog posuđa, kazao je da će načelnicima u BiH predložiti kako posuđe nastalo od biljaka može poslužiti za hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Organizatorima raznih događaja, ističe, na raspolaganje stavljamo naše suđe, nastalo od biljaka, te im nudimo program za reciklažu tog posuđa.

"Plastični proizvodi su štetni, te mi pravimo proizvode od biljaka, koji su potpuno razgradivi. Od počeka željeli smo se baviti budućnošću naših proizvoda nakon što su iskorišteni, tako da smo danas jedini u Francuskoj koji smo na taj način valorizovali naše proizvode. Oni se nakon korištenja opet mogu preraditi i koristiti. Riječ je o organskim proizvodima", kazao je Belanger.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti