Ekopak ekskluzivni davatelj prava na korištenje Zelene tačke za tržište BiH

26.11.2014. 10:15 / Izvor: eKapija.ba
Ekopak ekskluzivni davatelj prava na korištenje Zelene tačke za tržište BiH

Licencu za davanje prava na korištenje "Zelene tačke" Ekopak je stekao u decembru 2013. godine, ispunjavanjem svih potrebnih kriterija i visokih standarda čime je postao član PRO EUROPE-a.

Neprofitna organizacija Ekopak ekskluzivni je davatelj prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka "Zelena tačka" (Green Dot) za tržište BiH.

Ekopak je vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, ovlašten od strane Ministarstva okoliša i turizma FBiH, da planira i organizuje aktivnosti vezane za prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada, a sve u skladu sa Pravilnikom o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom FBiH.

Licencu za davanje prava na korištenje "Zelene tačke" Ekopak je stekao u decembru 2013. godine, ispunjavanjem svih potrebnih kriterija i visokih standarda čime je postao član PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema sa sjedištem u Briselu, a koja je zadužena za upravljanje i koordinaciju upotrebe ovog znaka i davanje licence za njegovo korištenje.

"Zelena tačka" (Green Dot) je međunarodno zaštićeni znak u svijetu i kod nas, i stavlja se na ambalažu proizvoda, što govori o tome da je za ambalažu koja nosi taj znak plaćena naknada za njeno zbrinjavanje nakon upotrebe, odnosno da kompanija koja ga koristi finansira sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada preko ovlaštenog operatera sistema.

Znak "Zelena tačka" na ambalaži svrstava kompaniju koja ga koristi među društveno odgovorne kompanije koje učestvuju u uspostavi dugoročnog, transparentnog i efikasnog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, te im daje priliku da se približe potrošačima koji sve češće prateći evropske standarde, traže i kupuju isključivo proizvode koji na sebi imaju ovaj znak.

Brojne kompanije koje se bave uvozom i proizvodnjom u BiH, već imaju na ambalaži proizvoda ovaj međunarodno zaštićeni znak. Sve kompanije koje ga koriste, a nisu u sistemu, što su prema Pravilniku o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom dužni učiniti, mogu se pridružiti Ekopaku i plaćanjem redovnih naknada za ambalažu steći pravo na besplatno korištenje ovog prestižnog znaka.

Ukoliko se privredni subjekti koji imaju znak "Zelene tačke" na ambalaži ne uključe u sistem preko Ekopaka, dužni su Ekopaku plaćati naknadu za korištenje međunarodno zaštićenog znaka "Zelena tačka" za tržište BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti intelektualne svojine, što je mnogo veći trošak naknada za ambalažu u odnosu na naknade koje se plaćaju kada su u sistemu Ekopaka. U suprotnom, u obavezi su da znak "Zelene tačke" uklone sa ambalaže.

Uključenjem u sistem putem Ekopaka, privredni subjekti ispunjavaju svoju zakonsku obavezu i učestvuju u uspostavi i razvoju održivog sistema Zelene tačke u BiH koji je već realizovan u općinama: Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ i Olovo.

"Pozivamo sve zainteresovane privredne subjekte da nam se pridruže, omoguće uspostavu sistema u svakoj općini i steknu pravo na korištenje „Zelene tačke“ na ambalaži svojih proizvoda čime ćemo zajedno dodatno ojačati ekonomiju, te kroz brigu o ambalaži dati doprinos zaštiti okoliša. Neka vaša ambalaža bude naša odgovornost", izjavila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti