Na području Dervente posluje 11 austrijskih firmi

23.01.2015. 11:26 / Izvor: eKapija.ba
Na području Dervente posluje 11 austrijskih firmi

Ovome bi svakako trebala doprinijeti dobra saradnja Privrednih komora BiH i Austrije, a i činjenica da se austrijske firme sve više vraćaju sa azijskih tržišta i traže nova tržišta, a u BiH im se otvaraju mogućnosti za to zbog blizine Evropske unije.

Na području opštine Derventa radi jedanaest austrijskih firmi sa oko 700 zaposlenih radnika, a takvih primjera biće još.

To se da zaključiti iz jučerašnjih razgovora austrijske privredne delegacije koju je predvodio Michael Landertshammer predsjednik državne privredne komore sa rukovodstvom opštine Derventa i prestavnicima nekoliko preduzeća tog kraja.

Cilj posjete bio je da se predstavnici komore upoznaju sa derventskom privredom i mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja, metalske, elektroindustrije i obućarstva. Ovome bi svakako trebala doprinijeti dobra saradnja Privrednih komora BiH i Austrije, a i činjenica da se austrijske firme sve više vraćaju sa azijskih tržišta i traže nova tržišta, a u BiH im se otvaraju mogućnosti za to zbog blizine Evropske unije.

"Posebno, u ovakvoj situaciji treba stvoriti uslove da se austrijska Privredna komora više okrene RS, da se postojeće austrijske firme, koje su tu, prošire i dovedu nove partnere, a tome će doprinijeti i postojeće carinske olakšice na proizvode elektroindustrije, obućarstva i tekstila čime se značajno snižavaju cijene ovih proizvoda i na taj način postajemo konkurentniji na evropskom tržištu", rekao je Zoran Tošić, zamjenik direktora Mreže Network i organizator ove posjete.

Načelnik opštine Milorad Simić je delegaciju upoznao sa trenutnom ekonomskom i privrednom situacijom na području opštine,sa mogućnostima i kapacitetima lokalne zajednice u smislu otvaranja i registracije novih firmi, ističući da je Derventa nosilac izvoza na području dobojske regije i da visoko kotira i u RS, te da smo jedna otvorena i transparentna lokalna zajednica.

"Drago mi je da su austrijski privrednici prepoznali kvalitete derventske privrede i da u Derventi danas radi 11 austrijskih firmi. Mi pravimo pozitivan milje za privredno okruženje, privrednici to prepoznaju, a i podaci o 12 posto našeg učešća u izvozu RS i 54 posto u izvozu dobojske regije, govore da značimo kao važno okruženje. Tome treba dodati da imamo najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, u vrijeme kada se Evropa bori sa nezaposlenošću", rekao je načelnik Simić izražavajući svoje zadovoljstvo što je delegacije, u nizu planiranih posjeta u BiH, posjetila prvo ovu opštinu.

Landertshammer je naglasio da je jedan od ciljeva posjete ovoj regiji i da se upoznaju sa radom austrijskih firmi na ovim prostorima i da im pruže punu podršku u daljim aktivnostima i razvoju. "Posebno nas interesuje kakav je odnos prema daljem obrazovanju i školovanju radnika u ovim firmama. Naš glavni resurs je znanje, Austrija je mala zemlja ali sa Njemačkom i Švajcarskom spada u zemlje gdje je najmanja stopa nezaposlenosti, pogotovo mladih. Naš zadatak je da podržavamo austrijske privrednike u inostranstvu, pogotovu u sferi obrazovanja i doškolovavanja radnika jer je praksa pokazala, da firme koje ulažu u stručno obrazovanje svojih radnika i imaju jaku obrazovnu strukturu, postižu bolje rezultate. Uvjerili smo se kako to funkcioniše na praktičnom nivou i više smo nego pozitivno iznenađeni onim što smo vidjeli", rekao je Landerthamer i dodao da će ova pozitivna iskustva prenijeti austrijskim privrednicima za koje vjeruje da će prepoznati pozitivno derventsko poslovno okruženje.

Naglasio je i da su u Evropi počeli nekoliko pilot projekata obrazovanja uz rad i izrazio nadu da će se ti pilot projekti primijeniti i na ovu regiju.

Delegacija je posjetila i dva preduzeća, Mrežu Network i Sanino, koji svoje proizvode plasiraju na tržište Austrije, ali i na tržišta širom svijeta, objavljeno je na internet stranici Opštine Derventa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti