Predstavljeni evropski modeli u obrazovanju odraslih

20.09.2014. 15:47 / Izvor: Fena
Predstavljeni evropski modeli u obrazovanju odraslih
OTVORI GALERIJU

Cilj ovog značajnog skupa je bila razmjena iskustava i podrška među zemljama učesnicama pri standardizaciji, odnosno harmonizaciji obuka i kvalifikacija za predavače u obrazovanju odraslih.

U sklopu radne linije "Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja", pod okriljem GIZ projekta "Podrška obrazovanju odraslih", u Sarajevu je 18. i 19. septembra održana međunarodna konferencija posvećena obuci predavača za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini.

Projekat "Podrška obrazovanju odraslih" finansiran je od njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Bosni i Hercegovini ga implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, saopćili su organizatori.

Cilj ovog značajnog skupa je bila razmjena iskustava i podrška među zemljama učesnicama pri standardizaciji, odnosno harmonizaciji obuka i kvalifikacija za predavače u obrazovanju odraslih.

U BiH trenutno postoji velika potreba da se sistemski pristupi rješavanju ovog pitanja, što će u konačnici značajno utjecati na cjelokupnu socioekonomsku sliku BiH, posredno kroz edukaciju i doedukaciju kadrova na bh. tržištu rada.

Imajući u vidu zakone o obrazovanju odraslih u BiH i izazove koji prate legislative iz ove oblasti, učesnici konferencije su, kroz prezentacije i okrugle stolove, upoznati s aktivnim evropskim modelima, iskustvima i dobrim praksama u drugim državama. Tako su ključne institucije iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Slovenije predstavili svoj rad i ponudili podršku nadležnim institucijama, organizacijama i udruženjima iz BiH u cilju saradnje u budućim regionalnim i međunarodnim projektima.  

"Konferencija će, bez dvojbe, imati dalekosežan utjecaj na regulisanje oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini. Njeni specifični ciljevi su poticanje saradnje svih učesnika u obrazovanju odraslih I stvaranje mreže aktera ovog procesa na različitim razinama, a u svrhu poboljšanja kvalitete obrazovanja odraslih, promovisanje prednosti učešća u obrazovanju odraslih, posebno u kontekstu povećanja zapošljivosti građana BiH, te naročito promovisanje ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kao temelja svakog kurikuluma obrazovanja odraslih", kazala je o značaju konferencije Azra Ramić, koordinatorica radne linije "Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja".

Doprinos ovom skupu dali su i ataše za kulturu Njemačke ambasade u Sarajevu Jens Wagner, pomoćnik Ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić, direktorica Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Mira Bera i federalni ministar obrazovanja I nauke Damir Mašić, koji su se u uvodnom dijelu obratili svim učesnicima.

Konferenciji koja je organizovana uz pomoć partnera DVV International ured u BiH I Socijalno edukativnog centra SEC, prisustvovalo je blizu 100 stručnjaka iz oblasti obrazovanja odraslih iz Bosne i Hercegovine, regiona i zemalja članica Evropske Unije.

Evropske modele u obrazovanju odraslih su predstavili njemački Institut za obrazovanje odraslih, Savez za obrazovanje odraslih iz Švicarske te austrijska Akademija za obrazovanje odraslih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti