Njemačke kompanije se vraćaju iz Kine i traže partnere u BiH

30.10.2014. 12:32 / Izvor: eKapija.ba
Njemačke kompanije se vraćaju iz Kine i traže partnere u BiH

Mardian navodi da njemačka industrija proizvodnje mašina traži nove partnere koji su zemljopisno blizu, koji imaju moderne strojeve za proizvodnju i znanje da mogu proizvoditi dijelove i blagovremeno ih dostavljati.

Trenutno najveći potencijal BiH ima industrija obrade metala i prehrambena industrija, kazao je Alexander Mardian iz Predstavništva njemačog gospodarstva u BiH, na jučerašnjem skupu održanom u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

"Što se tiče obrade metala može se reći da je BiH veoma konkurentna što se tiče tržišta jugoistočne Europe u toj oblasti, čak u i u ovim kompliciranim i teškim uvjetima sa kojiima se kompanije svakodnevno susreću i ovo je zemlja koja sigurno može više u ovoj oblasti. Šanse da ove kompanije nađu partnera u Njemačkoj su veoma dobre'', kazao je on. 

BiH osobito može ići na ruku činjenica da se mnoge njemačke male i srednje kompanije vraćaju iz Kine i traže partnere u BiH. Mardian navodi da njemačka industrija proizvodnje mašina traži nove partnere koji su zemljopisno blizu, koji imaju moderne strojeve za proizvodnju i znaje da mogu proizvoditi dijelove i blagovremeno ih dostavljati.

Ono što je jasno da takve kompanije već imamo i to predstavlja veliki potencijal BiH. Ono što je istaknuto kao veoma važno za one kompanije koje žele suradnju sa njemačkim tvrtkama je dobar marketing i komunikacija.

Njemačka je u prošloj godini bila druga zemlja na listi sa vanjskotrgovinskom razmjenom od preko dvije milijarde KM, a u prvih šest mjeseci su na listi vanjskotrgovinskih partnera na prvom mjestu.

Iako ukupna vanjskotrgovinska razmjena iznosi preko 2 milijarde KM to je vrlo malo kada se usporedi razmjena koji Njemačka ima sa drugim zemljama, ali tu postoji prostor za unaprijeđenje.

Inače, BiH je u 2013. prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH ostvarila najveći izvoz ostvarila na tržištima Njemačke (1,35 milijardi KM), te Hrvatske (1,22 milijarde KM), Italije (1,01 milijardu KM), Slovenije i Austrije, a uvoz iz Hrvatske (2,69 milijardi KM), Srbije (1,80 milijardi KM), Njemačke (1,45 milijardi KM), Švicarske, Slovenije i Italije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti