Globalna sedmica poduzetništva: Jačanje poduzetničke svijesti kod mladih

25.11.2014. 09:24 / Izvor: eKapija.ba

Općina Novi Grad Sarajevo pridružila se lokalnim zajednicama iz oko 146 zemalja svijeta u obilježevanju Globalne sedmice poduzetništva, koja je održana u sklopu USAID – Sida - GOLD projekta unapređenja lokalnog razvoja.

Općina Novi Grad Sarajevo pridružila se lokalnim zajednicama iz oko 146 zemalja svijeta u obilježevanju Globalne sedmice poduzetništva, koja je održana u sklopu USAID – Sida - GOLD projekta unapređenja lokalnog razvoja, a čiji je partner Općina Novi Grad.

Tim povodom, u ovoj lokalnoj zajednici protekle je sedmice realizirano nekoliko aktivnosti s ciljem jačanja poduzetničke svijesti kod mladih osoba. U sali Općine, u petak 21. 11. 2014. godine, održan je okrugli sto o temi "Podizanje svijesti o poduzetništvu kod mladih", na kojem su učestvovali predstavnici Općine Novi Grad, institucija Kantona Sarajevo, Komisije za pitanja mladih iz četiri gradske općine i Općine Ilidža, Vijeća učenika novogradskih srednjih škola, Službe za zapošljavanje KS-a, predstavnici GOLD projekta, NVO i drugi subjekti. Bila je to prilika da mladi ljudi razmijene svoja saznanja, iskustva, percepcije i prijedloge, kako bi institucije i subjekti koji rade na ovom pitanju, mogli kerirati bolje mjere za razvoj poduzetništva.

Promocija kulture poduzetništva za učenike završnih razreda srednjih škola održana je u četvrtak 20. 11. 2014. godine u Srednjoj elektrotehničkoj školi, gdje je održan čas poduzetništva, a jedna od tema o kojoj se govorilo bila je: „Mjere podrške koje Općina Novi Grad pruža poduzetnicima, odnosno početnicima u biznisu koje mladim ljudima mogu pomoći da se osamostale i započnu vlastiti biznis“. Također, učenicima su se predstavili i uspješni privrednici s područja Novog Grada, koji su prisutnima govorili o svom putu do uspjeha“, s ciljem jačanja poduzetničkog duha među mlađom populacijom i promjene njihovog načina razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa.

"Zajedno sa ljudima iz GOLD projekta pokušavamo zagovarati nove prakse i u protekla tri dana uradili smo lokalne invente, kao što je čas poduzetništva u Elektrotehničkoj školi, gdje su uspješni privrednici s područja općine Novi Grad govorili o svom putu do uspjeha. Naša je želja da zajedno sa obrazovnim institucijama pokušamo uticati na bolji obrazovni sistem prilagođen potrebama tržišta. Također, posjetili smo i Cantar za edukaciju žena 'Nahla', gdje je razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti razvoja ženskog poduzetništva u skladu sa Strategijom razvoja Općine Novi Grad Sarajevo", kazala je Hazima Pecirep, šefica Odsjeka za lokalni integrisani razvoj u Općini Novi Grad.

Promocija poduzetništva doprinosi promjeni načina razmišljanja o profesionalnoj orjentaciji, cjeloživotnom učenju i viziji radnog osposobljavanja i angažovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti