Investicijski forum: Sarajevo za partnere iz Kine izuzetno značajno

29.08.2014. 09:59 / Izvor: Fena
Investicijski forum: Sarajevo za partnere iz Kine izuzetno značajno

Pored predstavnika izvršnih vlasti države i regija, na Forumu su i predstavnici kineskog ekonomskog sektora koji izražavaju namjeru da ulažu u dio Evrope u kojem se nalazi i BiH.

Bosna i Hercegovina zauzima vrlo važno mjesto u saradnji Narodne Republike Kine sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope, izjavio je za Federalnu novinsku agenciju gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji, zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem, boravi u Pragu na Kineskom investicijskom forumu 2014.

Na ovom Forumu učestvuje oko 800 zvanica, od kojih je oko 500 iz Kine, ostatak iz država centralne i jugoistočne Evrope.

Forum su jučer otvorili premijer Češke Bohuslav Sobotka i vicepremijer NR Kine Zhang Gaoli.

Pored predstavnika izvršnih vlasti države i regija, na Forumu su i predstavnici kineskog ekonomskog sektora koji izražavaju namjeru da ulažu u dio Evrope u kojem se nalazi i BiH.

U izjavi za Fenu iz Praga, gradonačelnik Sarajeva je rekao kako je razgovarao sa predstavnicima jedne kineske provincije kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u poljoprivredu i prerađivačke kapacitete. Komšić je naglasio kako postoji spremnost kineskih partnera da ulože kapital.

"Danas će biti potpisani memorandumi između predstavnika pojedinih provincija sa mogućim partnerima. Kako sada stvari stoje, bit će uspostavljena jedna institucija koja će biti zadužena za sve investicije. Ono što moram naglasiti da je u cijeloj ovoj priči Bosna i Hercegovina vrlo važna, zamjenik premijera je spominjao BiH, kako je ona bila most u bivšoj Jugoslaviji. Nama sa lokalnog nivoa sada preostaje da zainteresiramo više nivoe koji imaju nadležnosti za ovakvu saradnju, prije svih Vijeće ministara BiH", izjavio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić dodao je kako je Sarajevo za partnere iz Kine izuzetno značajno, što govori i prisutstvo na ovoj velikoj značajnoj konferenciji koja predstavlja konkretnu namjeru Vlade NR Kine da uspostavlja bliže odnose sa svim državama ovog dijela Evrope, naročito ekonomske prirode.

"U današnjem svijetu, Kina je jedna od velikih sila. Unutar njihovog Ministarstva vanjskih poslova formiran je program koji se tiče poslova sa Evropom i u kojem su značajna sredstva rezervirana za saradnju, za značajne infrastrukturne projekte. Iz tog programa će biti finansirana pruga Beograd - Budimpešta, a podržani su i određeni projekti u BiH kao što je Termoelektrana "Stanari" kod Doboja, a prema mojim informacijama, i izgradnja bloka 7 u Tuzli bit će podržana iz ovog fonda", izjavio je Efendić za Fenu.

Na Kineskom investicijskom forumu koji okuplja 800 državnika - uključujući državne premijere i predsjednike - zatim predstavnike najvećih investitora, državu BiH predstavlja savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Saša Marić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti