Slijede veći poticaji za iskorištavanje solarne energije?

18.12.2014. 14:23 / Izvor: eKapija.ba
Slijede veći poticaji za iskorištavanje solarne energije?

Iskorištavanje solarne energije u našoj zemlji je tek u začetku. Entiteti u čijoj je nadležnosti ova oblast tek su ove godine počeli raditi nešto više na poticanju ove oblasti.

Iskorištavanje solarne energije u našoj zemlji je tek u začetku. Entiteti u čijoj je nadležnosti ova oblast tek su ove godine počeli raditi nešto aktvinije na poticajima za iskorištavanje ovog izvora obnovljive energije. Naime, do početka ove godine oblast obnovljivih izvora energije u Federaciji je bila regulirana samo Uredbom o obnovljivim izvorima energije.

Tek donošenjem Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH ova oblast je zakonski regulirana. Otvoren je i ured Operatora za obnovljive izvore energije koji je od rujna/septembra ove godine preuzeo pravo od elektroprivreda da potpisuje ugovore i isplaćuje poticaje.

Prema najavama u narednom razdoblju u Federaciji slijede i znatno veći poticaji elektranama koje se grade na krovovima kuća. Za njih je rezervirana trećina planiranih poticaja, dok je ostatak namijenjen većim elektranama. 

U RS-u su tek od ove godine uvedeni poticaji za dobivanje električne energije iz ovih izvora. 

Edin Majdančić, predsjednik udruženja Eko solar, prvog udruženja proizvođača solarnih panela u BiH, koje okuplja 20 kompanija koje se bave proizvodnjom solarnih panela kaže da je do sada instalirano oko 50 solarnih sustava kroz  projekt "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji je provodila mikrokreditna fondacija Partner.

Osnovni cilj projekta je bio uspostavljanje održive proizvodnje solarnih kolektora i instalacija/montaža što većeg broja solarnih sustava za toplu vodi sa namjerom povećanja korisnika solarne energije u BiH.

Majdančić, navodi da se ovaj oblik ulaganja trenutno najviše isplati jer se postižu značajne uštede u potrošnji električne energije, a investicija se isplati za 4-5 godina. Vijek trajanja panela je od 12 do 20 godina.

"Samom instalacijom imate uštedu od 70 posto u električnoj energiji. U zimskoj sezoni uštede su od 30 posto na potrošnji peleta ako idete u kombinaciji sa kotlovima na pelet.  Tu su i indirektni efekti a to je smanjenje CO2 u atmosferu", ističe naš sugovornik.

Kroz projekt fondacije Partner koji je rađen uz podršku USAID-a, kompanijama je pružana financijska i podrška u vidu edukacije kadra kako bi mogli početi sa proizvodnjom solarnih kolektora dok sa druge strane radi i kreditiranje za male biznise i kućanstva koja žele da koriste kredit za kupovinu solarnih sustava,a ta će mogućnost biti otvorena do 2016. godine do kada traje sam projekt.

Ono što je vidljivo u čitavoj zemlji je da se promocija iskorištavanja solarne energije odvija sporadično i većinom je rade domaće i međunarodne organizacije prisutne u BiH financirajući ovakav vid proizvodnje kroz različite projekte.  O tome kako se to na sustavan način radi pokazuje primjer Beča, koji je jedan od inovativnijih gradova u oblasti iskorištavanja solarne energije i energetske efikasnosti. 

Građanske solarne elektrane-prilika za pametno ulaganje novca 

Njihov najnoviji projekt "građanske solarne elektrane" je nešto inovativno na prostoru Europe i prvi takav projekt u gradskom području. Instalacijom panela u urbanim dijelovima grada i proizvodnjom energije u neposrednoj blizini potrošača smanjili su gubitke u prijenosu.

Grad je naime kako bi povećao proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i ispunio ciljeve iz europske stratetegije, a to je povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, odlučio potražiti pomoć građana, ali im dati i priliku da zarade.

Gradska uprava je odlučila ponuditi građanima da kupe solarne panele što je svojevrsni vid pametnog ulaganja jer svaki građanin koji kupi panel dobije određenu godišnju naknadu na iznos uloženog novca koja se isplaćuje godišnje.

Wien Energie, bečko elektroprivredno poduzeće, je zaduženo za instaliranje i održavanje panela. Građani imaju mogućnost da kupe čitav ili pola panela po cijeni od oko 950 ili 475 eura. Elektroprivreda onda iznajmljuje panele od građana, koji onda primaju godišnju dobiti od 3,1 posto na njihovu investiciju.

Kada se završi vijek trajanja panela, nakon 25 godina, Wien Energie otkupi panele od građana tako da oni na kraju dobiju početno uloženi novac.

Podsjetimo, prema ciljevima iz Strategije Europa 2020. zemlje članice, i one koji to žele biti, trebale bi raditi na ostvarenju ciljeva koji podrazumijevaju da se 20 posto energije crpi se iz obnovljivih izvora, te da se  energetska učinkovitost poveća za isti taj postotak do 2020.

Paneli rasprodani za 24 sata

Prema riječima Lukasa Stockingera, komunikacijskog službenika Smart City Wien agencije, u početku je bilo diskusija o tome da li će to uopće funkcionirati. ''Međutim, čim smo stavili panele na prodaju za prvu elektranu već su u prvih 24 sata bili rasprodani'', kaže nam Stockinger. Ovo  je pokazalo da su građani ovo prepoznali kao dobru priliku da zarade, ali i da budu dio promjene koja vodi do smanjenja CO2 i povećanja korištenja energije iz obnovljivih izvora. Kako saznajemo već postoji oko 10 takvih elektrana Beču, a interes za tim postoji i u drugim regijama Austrije. Do 2030. plan im je povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije za 50 posto.

Piše: Danijela Kozina 

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta ''BiH i proces europskih integracija''. 

Projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti