Linde Gas BH: 10 godina poslovanja u sjeni oporavka od posljedica poplava

01.10.2014. 14:08 / Izvor: eKapija.ba
Linde Gas BH: 10 godina poslovanja u sjeni oporavka od posljedica poplava
OTVORI GALERIJU

U razgovoru za portal eKapija.ba, Emir Berbić, executive menager ove kompanije, ističe da će obilježavanje godišnjice ograničiti samo učešćem na ZEPS-u i da očekivanja od sajma nisu velika.

Linde Gas BH d.o.o. Zenica, članica Linde Group, svjetskog koncerna na polju proizvodnje i distribucije tehničkih plinova koja posluje u preko 100 zemalja svijeta, obilježava 10 godina rada na tržištu BiH.

Priliku da ovaj jubilej podijele sa svojim partnerima i klijentima iskoristili su učestvovanjem na 21. Generalnom BH sajamu ZEPS i 11. Međunarodnom sajamu metala – ZEPS Intermetal koji je jučer otvoren u Zenici.

U razgovoru za portal eKapija.ba, Emir Berbić, executive menager ove kompanije, ističe da će obilježavanje godišnjice ograničiti samo učešćem na ZEPS-u i da očekivanja od sajma nisu velika.

"Mi smo iskoristili naš jubilej, odnosno činjenicu da ove godine obilježavamo 10 uspješnih godina poslovanja u Bosni i Hercegovini i to je osnovni razlog zašto smo se ove godine odlučili učestvovati na sajmu i iskoristiti prigodu koju on daje s obzirom da se radi o najvećem sajmu privrede u  našoj zemlji. Također, biće to prilika da se sretnemo sa našim poslovnim saradnicima i partnerima kojih ima od Bihaća do Trebinja i od Bijeljine do Mostara", kaže nam Berbić na početku razgovara, ističući činjenicu da ove godine svi privredni subjekti u BiH, pa tako i njihova firma, djeluju otežano isključivo zbog vremenskih nepogoda koje su nas pogodile ove godine.

Poplave su, kaže, nanijele direktne štete kako njihovom poduzeću, tako i gradu u kojem imaju puniocu i koja se nalazi uz samu rijeku Bosnu.

"Također, mnogi naši kupci koji se nalaze u slivu te rijeke i područjima mnogih drugih rijeka, kao i naše plinske stanice i oprema koja se nalazila na tim lokacijama, bile su u potpunosti bile uništene i nanijele nam velike štete u poslovanju", naglašava Berbić.

Na svu sreću, Linde BH kao firma ima praksu, da svu imovinu osigurava, pa tako vjeruju da će kod osiguravajuće kuće uspjeti namiriti, ako ne svu, onda veliki dio štete koju su imali. Ipak, po njegovim riječima daleko veće štete nanesene su na njihovo poslovanje koje, nažalost, nije osigurano.

"Tu mislim prije svega da neki naši veliki poslovni partneri i sistemi koji se nalaze u tim poplavljenim područjima još uvijek nisu obnovili svoje proizvodnje i još uvijek su u procesu revitalizacije, oporavka i saniranja šteta zbog čega naš posao u Bosni i Hercegovini izuzetno trpi", objašnjava on.

Shodno tome, sve velike i investicije i planovi koje je ova kompanija započela krajem prošle i početkom ove godine, su na čekanju.

Budući da u svijetu postoji tendencija, pa tako i kod nas, da se više radi sa energentima koji manje štete okolišu, odnosno da se sve više koristi tzv, zelena energija, tako je Linde lider na svjetskom tržištu kada je u pitanju tehnologija hidrogena.

"U Bosni i Hercegovini mi se bavimo i distribucijom propan-butana, odnosno plina, i u tom kontekstu smo imali aktivnih nekoliko velikih projekatata. U pregovorima smo bili sa Grupacijom Prevent, Akova Grupom, Birom iz Bihaća...također, bilo je tu nekoliko započetih projekata koji su direktno vezani na tendencije modernizacije u prehrambenoj industriji, ali, nažalost, opet kažem, većina tih kupaca je odlučila većinu tih pregovara ili zalediti, ili sačekati neka bolja vremena isključivo zbog te situacije koje smo imali zbog poplava", kaže nam Berbić, ocjenjujući da se u BiH pored prirodnih nepogoda, tj. poplava, događa još jedna "poplava“, a to su izbori u BiH.

"Dakle, i sa te strane je prisutna neka stagnacija i mirovanje na tržištu. Očekuju se izborni rezultati, formiranje novog Vijeća ministara, kako bi se moglo očekivati nešto novo. Za sada, u ovom tenutku, mi nikakve velike investicije i projekte u BiH nemamo u planu".

Ipak, ono što u ovom trenutku mogu realizovati je da će u njihovom skladištu u Visokom početi sa kućnom dostavom plinova u gradovima Breza, Ilijaš Kakanj, Visoko i Kiseljak i sa tim novitetom kreću upravo ovih dana. Pored toga, krenuli su, kaže i sa distribucijom plinova u malim mobilnim rezervoarima što je interesantno srednjim kategorijama proizvođača, a radi se o novim tehičkim rješenjima na bazi modernih svjetskih trendova.

"U principu, to će obilježiti naš rad ove godine u BiH, ali i tu imamo poteškoća. Nažalost, svi naši kupci koje smo planirali i zbog kojih smo prvenstveno krenuli s tim trenutno stoje i čekamo njihov oporavak. Investirali smo mnogo u tu opremu, a ona sada nema kupca", ističe naš sagovornik.

Ono što svijetla tačka, jeste da je Linde BH Gas vezan po segmentima  za baš svaku industriju pa tako pad prihoda nije podjednak u svim granama. Dakle, kada je u pitanju tržište BiH plinovi se koriste u svim granama i segmentima tako da su prisutni i u industriji, metalurgiji, prehrani, medicini i svim drugim privrednim granama.

Na kraju, ocjena je takva da nije sve onako kako su očekivali da će ići kada su započinjali biznis u našoj zemlji. "Očekivali smo da će se Bosna i Hercegovina brže približavati Evropskoj uniji, a danas imamo situaciju u kojoj postoji ogroman set zakona koji remete strane investicije, pa čak izazivaju i odljev", zaključuje Berbić.

Dimni kokteli i suhi led

Ono što je zanimljiv novitet ove kompanije jesu Dimni kokteli koji se proizvode miješanjem suhod leda sa alkoholom ili bilo kojom drugom bezalkoholnom tekućinom, a posebno su interesantni ugostiteljima, firmama koje se bave organizovanje zabava, svadbi i sličnih manifestacija. Radi se o koktelima koji se na licu mjesta u čaši podhlađuju i gaziraju i vizuelno daju jedan izuzetan efekat. Pored toga, u industriji zabave, Linde BH u suradnji sa partnerima pruža usluge i dimnih efekata. Riječ je, također, o novitetu na našem tržištu koji nastaje primjenom suhog leda.

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti