Krediti iz Kine: Regiji na raspolaganju 1,7 milijardi dolara

17.12.2014. 08:21 / Izvor: SRNA
Krediti iz Kine: Regiji na raspolaganju 1,7 milijardi dolara

Kineski premijer je najavio uspostavljanje novog kineskog investicionog fonda od tri milijarde dolara. Rekao da će zemlje ovog regiona moći da iskoriste postojeći kreditni kapacitet od 1,7 milijardi dolara.

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je da je Kina zainteresovana za dugoročne investicije u zemlje centralne i istočne Evrope i najavio uspostavljanje novog kineskog investicionog fonda od tri milijarde dolara.

U obraćanju na ekonomskom forumu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kineski premijer je rekao da će zemlje ovog regiona moći da iskoriste postojeći kreditni kapacitet od 1,7 milijardi dolara.

On je najavio i povećanje iznosa koji je na raspolaganju Fondu za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a cilj je da se za pet godina udvostruči razmjena, te dodao da se nada da će region iskoristiti ovu priliku.

"S radošću očekujemo nove modele saradnje kao što su privatno-javna partnerstva, što će našu saradnju učiniti efikasnijom", rekao je kineski premijer na ekonomsko-trgovinskom forumu u Sava centru u Beogradu.

Kineski premijer je u obraćanju gostima, među kojima je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, čestitao na uspostavljanu poslovnog savjeta Kine i ovog reigona i otvaranju foruma.

On je rekao da postoji potreba za infrastrukturnim razvojem država centralne i istočne Evrope i da to može biti plodno tlo za saradnju, te dodao da očekuje da trgovinski obim sa navedenim zemljama ove godine bude viši od 60 milijardi dolara, što je rast za 10 odsto.

Li je dodao da postoji veliki potencijal za produbljivanje saradnje kada je riječ o razvoju infrastrukture i saobraćajnica, ali da je za to potrebna saglasnost i dobra volja vlada u regionu.

"Kada je riječ o opremi, imamo velike potencijale. Kada bismo povezali kineske kapacitete sa zemljama u regionu koje imaju potrebu za razvojem, uspostavili bismo jak razvoj. Nadamo se da ćemo moći da napravimo fabrike u ovom dijelu Evrope i proizvodimo ono što je potrebno za lokalni razvoj, što će doprinijeti zapošljavanju u regionu, ali i uposliti kineske kapacitete", rekao je kineski premijer.

Li je istakao da Kina želi da vidi snažnu i prosperitetnu Evropu i da podrži evropske integracije, kao i da vidi snažan evro, te pozvao zemlje regiona centralne i istočne Evrope da plasiraju svoje proizvode u Kini, koja će im obezbijediti promociju.

On je naveo da je i svjetskoj privredi potrebna saradnja zemalja čije se privrede dopunjuju, kao što je slučaj s Kinom i zemljama centralne i istočne Evrope, te dodao da je trenutno situacija takva da je moguće povećanje saradnje jer ove zemlje imaju veliki potencijal.

Prema njegovim riječima, Kina se od robe široke potrošnje okreće ka naprednoj tehnologiji kao veliko tržište koje može da privuče kvalitetne proizvode iz cijelog svijeta, i u tome leži komplementarost između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da bi region centralne i istočne Evorpe mogao da postane pokretač u Evropi i "lokomotiva koja bi mogla da izvuče iz stagnacije", te dodao da Srbija može da postane most koji povezuje Istok i Zapad.

"Imamo šansu da postanemo jedan od centara za trgovinu u regionu", rekao je Vučić, obraćajući se na ekonomsko-trgovinskom forumu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Vučić je naglasio da je prioritet zemalja centralne i istočne Evrope privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova, investicije i reforme.

"Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stvoriti veze između Kine i ovog regiona. Drugi uslov zavisi od nas - moramo da reformišemo sebe, da se promenimo. Niko neće da uloži u nas, ako mi ne ulažemo u sebe", poručio je premijer Srbije.

On je izrazio uvjerenje da je Beogradski sastanak početak novog, boljeg vremena i saradnje cijelog regiona i dodao da je Forum pružio Srbiji priliku da bude mjesto na kojem se susreću ekonomije Istoka i Zapada i na kojem zvaničnici i poslovni ljudi razgovaraju o novim mogućnostima za ekonomski rast i razvoj zemalja učesnica.

"Stara kineska poslovica kaže da je najbolje vreme bilo da posadimo drvo pre 20 godina, a drugo najbolje vreme je - danas. Tu priliku ne smemo i nemamo pravo da prokockamo", rekao je Vučić, navodeći potrebu da se utre novi put, izgrađen na principima saradnje, napretka i mira na Balkanu i cijeloj Evropi.

On je ponovio da je članstvo Srbije u EU nacionalni prioritet, cilj je ulaganje u infastrukturu, kako bi od Srbije učinili most koji povezuje Istok i Zapad.

Vučić je procijenio da će u narednih pet godina polovina rasta doći iz Azije, pa je ovaj forum izuzetna prilika za stvaranje novih šansi, otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj.

Ekonomski forum održava se u okviru Trećeg Samita Kine i 16 zemalja u Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti