Moneyval odlučuje hoće li BiH na sivu listu nekooperativnih zemalja

15.09.2014. 08:10 / Izvor: Fena
Moneyval odlučuje hoće li BiH na sivu listu nekooperativnih zemalja

Delegacija iz BiH će na plenumu MONEYVAL-a pokušati sve delegate uvjeriti da, bez obzira da što nismo ispunili sve preporuke, to nije razlog da se BiH stavi na sivu listu.

Nakon što je Međunarodna radna skupine za financijske mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma (FATF) zatražila od Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) da BiH stavi u ICRG proces za nekooperativne zemlje gotovo je sigurno da će se BiH naći u u tom procesu ili na tzv. sivoj listi što je samo korak do crne liste, tvrdi zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Dodao je kako će se to znati već slijeći tjedan kada će zasjedati MONEYVAL, a na čijem će plenumu BiH biti jedna od točaka.

ICRG proces imat će još veće posljedice za BiH od objavljivanja "Javnog priopćenja o neusklađenosti BiH" na web stranici Manivala za neusklađenost BiH o pitanju sprječavanja pranja novca. Tada je MONEYVAL ostavio na volju svim zemljama da same odlučuje na koji će način ili u kojoj će mjeri raditi provjere i biti oprezni prema transakcijama u BiH, odnosno iz BiH. Sve zemlje su nakon objavljivanja priopćenja obavijestile bankarske instituucije unutar svoje zemlje da u BiH postoje određeni problemi i da je BiH predmetom javnog priopćenja o neusklađenosti.

Po riječima zamjenika ministra sigurnosti BiH, do sada su sankcije bile individualne zato jer je svakoj zemlji članici MONEYVAL-a bilo ostavljeno na volju da sama odlučuje na koji će način raditi provjere transakcija BiH, dok su posljedice puno ozbiljnije kada se neka zemlja nađe u ICRG procesu.

Delegacija iz BiH će na plenumu MONEYVAL-a čije zasjedanje počinje danas pokušati da prezentira sva dostignuća koja je naša zemlja postigla u sprječavanju pranja novca te sve delegate pokušati uvjeriti da, bez obzira da što nismo ispunili sve preporuke, to nije razlog da se BiH stavi na sivu listu.

Također će podsjetiti sve da je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novaca i financiranja terorizma BiH ispunila 90 posto preporuka MONEYVAL-a i FATF-a, a da se onih 10 posto koje nije ispunila odnose se na neusvajanje izmjena i dopuna kaznenog zakona BiH.

Za uspjeh naše delegacije, Ćavar nije siguran jer smatra kako međunarodne institucije nisu toliku popustljive kada je riječ o ispunjavanju njihovih preporuka te da je BiH imala dovoljno vremena da usvoje sve norme koje su se od nje tražile.

Inače, prema njegovim saznanjima vrlo malo zemalja se nalazi na sivoj listi, a svaka zemlja koja uđe u ICRG proces u njemu se nalazi minimalno dvije do tri godine.

"Mi imamo podatak da je Albanija bila na sivoj listi oko dvije do tri godine i da je morala ispuniti mnoštvo dodatnih uvjeta da se izvadi iz te liste", kazao je Ćavar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti