Sarajevski MS & WOOD do kraja godine planira izvoz od 350.000 eura mjesečno

12.09.2013. 10:17 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevski MS & WOOD do kraja godine planira izvoz od 350.000 eura mjesečno

Od kada je potpisala ugovor sa švedskom Ikeom o proizvodnji i isporuci stolica, sarajevska firma MS & WOOD, nekadašnja Žica je ostvarila izvoz od 750 000 eura.

Od kada je potpisala ugovor sa švedskom Ikeom o proizvodnji i isporuci stolica, sarajevska firma MS & WOOD, nekadašnja Žica je ostvarila izvoz od 750 000 eura. Direktor firme Hrusto Tupeković u razgovoru za eKapija.ba kaže da se ta brojka odnosi na period od aprila ove godine, kada su i započeli proizvodnju.

“Posao sa Ikeom ide vrlo dobro, iz dana u dan podižemo proizvodnju i naravno podižemo prodaju. Budući da izvoz raste svaki mjesec, plan nam je da dok kraja godine dostignemo nivo od 350 000 eura izvoza mjesečno”, priča Tupeković.

Za sljedeću godinu imaju još ambiciozniji plan, naravno u skladu sa dogovorima sa Ikeom, a to je izvoz i do 500 000 eura mjesečno.

Inače MS & WOOD proizvodi razne vrste stolica, koje se iz Ikee šalju širom svijeta, počev od Evropske Unije, Kanade, SAD-a do Japana. Proizvodnja se odvija u njihovoj novootvorenoj fabrici u Fojnici, u kojoj zapošljavaju 120 radnika.

No oni neće stati samo na proizvodnji stolica: “Planiramo ići u diversifikaciju programa. Nećemo raditi samo stolice nego još neke proizvode koji će biti u funkciji što boljeg iskorištavanja drvne mase koja uđe u firmu. Iz proizvodnje stolica ima preostalih elemenata koji se mogu iskoristiti za razne proizvode, od parketa do ljepljenih ploča od punog drveta. Na tome ćemo raditi da bi zaokružili proizvodnju”.

Pored toga, firma MS & WOOD ubrzano radi i na izgradnji stambeno- poslovne zgrade, koja je na lokaciji gdje i njihova upravna zgrada. Naravno oni su investitori ovog objekta.

“Nova zgrada niče u sklopu naše postojeće poslovne zgrade. Pošto je to velika poslovna zgrada, a nama ne treba toliki objekat, riješili smo da je prodamo. Kako nam nije išlo, donijeli smo odluku da izvršimo njenu prenamjenu. Tako da je pretvaramo u stambeno- poslovni objekat. Jedan dio, oko 40 posto objekta je u završnoj fazi i biće okončano krajem idućeg mjeseca”, kaže Tupeković.

On ističe da je zainteresovanost za stanove dobra, te da su već jednu trećinu prodali.

“Ukupna površina poslovnog i stambenog prostora je oko 4500 kvadrata, a biće ukupno oko 80 stanova. Stanovi su malo skromnije kvadrature jer osjećamo da tržište to više traži, tako da su uglavnom veličine od oko 30 kvadrata, ali biće ih i do 80 m2”, navodi direktor firme MS & WOOD.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti