Prijedor prvi grad u RS-u sa certifikatom dobre investicione klime

21.07.2014. 08:55 / Izvor: Nezavisne novine
Prijedor prvi grad u RS-u sa certifikatom dobre investicione klime

U RS je u toku proces sertifikacije opština i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem, a jedini grad koji je dosad dobio ovakav međunarodni garant dobre investicione klime je Prijedor, dok je Banjaluka pred vratima dobijanja ove oznake.

U RS je u toku proces sertifikacije opština i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem, a jedini grad koji je dosad dobio ovakav međunarodni garant dobre investicione klime je Prijedor, dok je Banjaluka pred vratima dobijanja ove oznake.

Od kada je sredinom maja ove godine otvoren javni poziv za međunarodnu certifikaciju, pored navedenih gradova, prijavila se i Bijeljina, te opštine Laktaši, Novi Grad, Teslić, Kozarska Dubica, Gradiška i Bileća.

Oni gradovi i opštine koji uspješno prođu kroz ovakav postupak certifikacije dobiju BFC SEE međunarodni garant efikasnosti lokalne administracije i postojanja povoljne investicione klime u regionu.

Inače, certifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE je jedinstveni program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje opštine i gradovi u regionu jugoistočne Evrope pružaju privrednicima, objašnjavaju u Privrednoj komori RS i dodaju da će konkurs za dobijanje ovog međunarodnog pečata biti otvoren do daljeg.

"Kroz program sertifikacije se uspostavlja stabilno i predvidivo poslovno okruženje, stvara garancija investitorima da sve sertifikovane lokalne samouprave pružaju isti nivo kvaliteta usluga ka privredi", objasnili su u ovoj instituciji.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, rekao je da je Prijedor i ranije, dok je bio opština, u dva navrata od strane međunarodnih organizacija proglašavan za opštinu s najboljim poslovnim ambijentom u RS.

"Kada je otvorena mogućnost za BFC sertifikaciju, mi smo bili spremni i veoma brzo smo ispunili sve njihove veoma zahtjevne uslove. Uspjeli smo čak dobiti najbolje ocjene u cijeloj jugoistočnoj Evropi", rekao je Pavić.

On je objasnio da je u postupku dobijanja ovakvog međunarodnog garanta Prijedor na polju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja uradio mnogo.

"Dajemo razne vidove podsticaja investitorima, razvili smo industrijske zone, imamo fondacuju koja odobrava kredite uz jedan odsto kamate, a naša razvojna agencija PREDA prati investitore od njihovog dolaska pa sve do finalizacije posla", kazao je Pavić. On je dodao da je u Prijedor u posljednjih nekoliko godina došlo 11 novih investitora, te da je upravo taj podatak najbolja referenca dobre investicione klime u gradu.

"U BiH problem predstavlja to što je zemlja označena kao nesigurna i to je ono što pravi problem u privlačenju investitora. Ono što smo mogli učiniti na lokalnom nivou je urađeno, ali na državom i entitetskom nivou tu je još posla", rekao je Pavić. Ekonomisti podržavaju inicijativu prema usmjerenju ka tome da opštine na najbolji način mogu višim nivoima vlasti pokazati inicijativu i stvarne primjere stvaranja dobre investicione klime na terenu.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, potvrdio je da je sasvim jasno kako bez privlačenja novih investicija nema novog zapošljavanja, a bez njega nema smanjivanja veoma prisutne socijalne tenzije u RS.

"Najbolje bi bilo da institucije RS prihvate dobre informacije sa terena. Nažalost, na tom nivou ne postoji dovoljno interesovanja, a možda i svijesti, o tome da se bez istinskog novog zapošljavanja ne može govoriti o napretku RS", rekao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti