Okončan projekt unaprijeđenja kapaciteta Razvojne agencije USK-a

30.01.2015. 09:29 / Izvor: Fena
Okončan projekt unaprijeđenja kapaciteta Razvojne agencije USK-a

U Bihaću je jučer održana završna konferencija projekta "Unaprijeđenje kapaciteta Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona (RA USK) i podrška ekonomskom razvoju sjeverozapadne BiH".

U Bihaću je jučer održana završna konferencija projekta "Unaprijeđenje kapaciteta Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona (RA USK) i podrška ekonomskom razvoju sjeverozapadne BiH". RA USK je projekt provodio od jula 2012. godine, a finansirala ga je Evropska unija (EU) u iznosu od preko 396.000 eura iz sredstava IPA fondova 2008. godine.

Ostvareni rezultati projekta predstavljeni su šefu Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martinu Schiederu, predstavnicima UNDP-a, te zakonodavne i izvršne vlasti USK-a, zatim načelnicima općina, Kantonalnom odboru za razvoj, te predstavnicima privatnog sektora, Side, Svjetske banke i ostalih međunarodnih donatorskih institucija u BiH.

"Razvojna agencija USK-a je u relativno kratkom vremenu osigurala više od 4,5 miliona KM, koji su investirani ili se još investiraju u razvoj poslovne infrastrukture, obnovu kulturnog naslijeđa, ali i direktnu tehničku i financijsku podršku malom i srednjem poduzetništvu USK-a", kazao je direktor Agencije Haris Komić.

Prezentirana je i publikacija Strategije razvoja USK-a za period 2014.-2020. godina, čiju izradu je pokrenula Vlada Kantona, a provela RA USK. To je bila jedna od ključnih aktivnosti, rečeno je, s obzirom da su sve općine kantona sačinile razvojne planove za isti period, a što je eophodno u procesu evropskih integracija i ispunjavanja potrebnih kriterija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti