Prijava korupcije i mita uskoro putem web stranice KCUS-a

18.04.2014. 09:05 / Izvor: eKapija.ba

Antikorupcijski program "Etička linija" biti će instaliran na web stranici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, u cilju omogućavanja korisnicima zdravstvenih usluga, građanima i uposlenicima da prijave svaki vid korupcije i uzimanja mita.

U prostorijama Instituta za naučnoistraživački rad Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) jučer je potpisan Ugovor o instaliranju antikorupcijskog programa "Etička linija" između UKCS-a i firme Net Consulting.Ugovor su potpisali  generalni direktor Univerzitetskog kliničkog  centra Sarajevo, prof.dr.Damir Aganović i  direktor firme Net Consulting Bojan Bajić.

Antikorupcijski program "Etička linija" biti će instaliran na web stranici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, u cilju omogućavanja korisnicima zdravstvenih usluga, građanima i uposlenicima da prijave svaki vid korupcije i uzimanja mita.

"UKCS kao najveća zdravstvena institucija u BiH ima moralnu i profesionalnu obavezu da uspostavi kvalitetan sistem za borbu protiv korupcije, koji će, nadamo se, slijediti i ostale javne ustanove. Svjesni ovog velikog društvenog zla i problema, mi u UKC Sarajevo već šest mjeseci radimo na izradi najoptimalnijeg modaliteta podnošenja prijava eventualnih slučajeva korupcije", rekao je direktor UKCS-a prof. dr. Damir Aganović.

On je  dodao kako je bitno znati da je ovaj program namijenjen isključivo za prijavu korupcije te isključuje mogućnost žalbe pacijenata na kvalitetu usluge jer za ovu vrstu prigovora UKCS ima posebno formiranu Komisiju za pohvale i primjedbe na pružene zdravstvene usluge.

Korupciju ili mito moći će putem ove aplikacije anonimno prijaviti pacijenti, uposlenici UKCS-a te dobavljači. Prijavljivači će popuniti poseban formular za koji će dobiti i PIN kako bi mogli pratiti tok istrage prijave. Uz pomoć jedinstvenog PIN koda, prijavljivač može komunicirati s ovlaštenom osobom koja je zaprimila prijavu putem tzv. anonimnog dijaloga. Svaki unos je zaštićen, te se prijave ne mogu izbrisati, niti mijenjati.

Kako je istako Bajić, ukoliko se uspostavi da postoje osnove sumnje da je riječ o krivičnom djelu, UKCS nema više pristup tom slučaju i on se prebacuje nadležnim institucijama, odnosno sudu i tužilaštvu.

"UKCS će biti obavezan da podnosi izvještaje o tome koliko je bilo prijava i dali su riješene. Sve prijave će biti riješene u roku od 45 dana, a ukoliko prijavljivač ne bude zadovoljan odgovorom ili smatra da institucija, u ovom slučaju UKCS, štiti prijavljenu osobu, prijava se  može odštampati s kodom i odgovorima te priložiti relevantnim institucijama", naveo je Bajić.

Na kraju prof. dr. Aganović poručio je UKCS je spreman ući u borbu protiv korupcije, jer ne želi da neodgovornost i neetičnost u radu jednog pojedinca utiču na ugled ove institucije.

"Naša namjera je da otkrijemo, razmotrimo i uklonimo sve nepravilnosti na bilo kom nivou, neovisno o kome se radi. Oni, za koje se dokaže da su nanijeli štetu našoj instituciji, treba da odgovaraju pred nadležnim organima. UKCS se neće na ovome zaustaviti te ćemo i dalje razvijati i uvoditi što efikasnije mjere i postupke koji će biti usmjereni na smanjenje i eliminisanje pojava korupcije. Duboko svjesni značaja zdravstvenog sektora, posebno naše uloge u tome kao najveće i vodeće zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa, smatramo da ovako važne aktivnosti i trebaju da krenu od nas. Nadamo se da ćemo biti dobar primjer i drugim javnim ustanovama da aktivno krenu u borbu protiv korupcije koja mora biti prioritetni zadatak kompletnog društva",  naveo je prof. dr. Aganović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti