Snažan ekonomski predznak pred konferenciju u Berlinu

27.08.2014. 13:14 / Izvor: Fena
Snažan ekonomski predznak pred konferenciju u Berlinu

Ono što konferenciju koja će sutra biti održana u Berlinu čini drugačijom od prethodnih je snažan ekonomski predznak, ocijenila je danas u izjavi za Fenu analitičarka i direktorica Istraživačkog centra "Populari".

Ono što konferenciju koja će sutra biti održana u Berlinu čini drugačijom od prethodnih je snažan ekonomski predznak, ocijenila je danas u izjavi za Fenu analitičarka i direktorica Istraživačkog centra "Populari" Alida Vračić.

"Na prvi pogled, u momentu kada je BiH na samo dva mjeseca od izbora koji će odlučiti dalji tok dešavanja unutar zemlje, ali i njenog odnosa prema EU, još jedna koferencija čini se kao veliki gubitak vremena. Ono što ovaj niz sastanaka čini drugačijim od svih predhodnih je snažan ekonomski predznak i mnogo manje apstraktna priča koja ima smisla ne samo za BiH nego i ostale u regionu, te samim tim BiH može jedino odabrati da prati bolje i uspješnjije i mislim da na tome treba zadrzati fokus", kazala je Vračić.

Po njenim riječima, politički dio, ipak, čini se kao ponavljanje stavova koji su već izrečeni mnogo puta "i za koje niko više nema niti vremena niti strpljenja".

"Svoj utjecaj Berlin može najbolje iskoristiti ukoliko se priča bude odvijala tematski, konkretno, bez povezivanja politike pojedinih zemalja i upuštanja u rasprave o njihovim unutarnjim pojedinačnim ili kolektivnim nezadovoljstvima", zaključila je Vračić.

Kako je najavljeno, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda predvodit će izaslanstvo Bosne i Hercegovine u Berlinu na "Konferenciji šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu“ koju organizira kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Pored predsjedatelja Bevande izaslanstvo Bosne i Hercegovine čine ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Tučić je precizirao da će delegacija BiH predstaviti projekte u različitim oblastima, od energetike, transporta, malih i srednjih preduzeća, te metalske, automobilske i drvne industrije do poljoprivredne proizvodnje.

Spremni smo, kaže Tučić, da ostvarimo dublje kontakte i da nakon ove konferencije o zapadnom Balkanu djelujemo na provođenju i operacionalizaciji svih zaključaka, koji će biti doneseni sutra u Berlinu, a sve s ciljem efikasnijeg privlačenja njemačkih investitora u BiH.

"Posljednjih dana u medijima je često pominjan Jadransko-jonski koridor, a s druge strane govori se i o željezničkoj pruzi Beograd - Sarajevo. To su značajni projekti, ali, prema mom mišljenju, postoji i mnogo drugih projekata koji ne zahtijevaju mnogo vremena za realizaciju, a riječ je o nešto jeftinijim projektima", naglašava Tučić.

On pojašnjava da je riječ o projektima koji mogu biti značajna podrška ne samo pojedinačnim zemljama, već i zapadnom Balkanu u cjelini.

"Na neki način optimista sam u pogleda sutrašnje konferencije, jer BiH raspolaže brojnim potencijalima. Lično ću se fokusirati na neke, uslovno rečeno manje projekte, odnosno projekte koji, u svakom slučaju, u nekom kraćem vremenskom periodu mogu da potpomognu i ubrzaju ekonomski i privredni razvoj BiH", izjavio je Tučić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti