Privreda općine Neum: Izgubili ruske turiste zbog ceste

26.01.2015. 08:20 / Izvor: Oslobođenje
Privreda općine Neum: Izgubili ruske turiste zbog ceste

U Neumu se ovih dana ništa ne dešava, grad čeka da zima prođe i počnu dolaziti turisti. Inače, turizam je glavna privredna grana u ovoj općini. No, neki se već pripremaju za turističku sezonu, treba renovirati objekte, popaviti i dotjerati.

U općini Neum, jedinom bh. gradu na moru, danas živi oko 5.000 stanovnika. Od tog broja 1.093 stanovnika su zapsoleni, 340 je penzionera, 384 nezaposlene osobe. Planirani budžet za ovu općinu u 2015. godini je 5,2 miliona KM. Poređenja radi, Općina Novi Grad Sarajevo ima 140.000 stanovnika i budžet 30 miliona KM, što znači da po stanovniku Novi Grad ima 214 KM, a Neum 1.040 KM.

U Neumu se ovih dana ništa ne dešava, grad čeka da zima prođe i počnu dolaziti turisti. Inače, turizam je glavna privredna grana u ovoj općini. No, neki se već pripremaju za turističku sezonu, treba renovirati objekte, popaviti i dotjerati.

Peti hotel

U Neumu zasad rade četiri velika hotela: Neum, Sunce, Salus hotel Stela i Zenit.

Prema riječima, pomoćnika načelnika za financije i gospodarstvo Vicka Jogunice, Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije prošle godine je privatizirala hotel Neum, te postavila određene uvjete u pogledu investiranja. Kupac je zaistauložio i više od predviđenog, uloženo je 30 miliona KM u renoviranje hotela i sada Neum ima četiri zvjezdice.

Hotel Sunce je privatiziran prije nekoliko godina, dok Zenit i Salus hotel Stela nisu još privatizirani zbog imovinsko-pravnih problema i nedorečenosti u smislu nadležnosti, ali sud je donio odluku da je Agencija za privatizaciju HNŽ-a nadležna za ove hotele.

Neum će uskoro dobiti i četvrti veći hotel, a riječ je o hotelu Sunčana obala/Salinas, koji je bio devastiran, u toku rata gađan je raketama.

"Sunčanu obalu je kupila firma Orka iz Neuma i počela je raditi na rekonstrukciji. Mislim da bi već 2016. mogao primiti prve goste", kazao je Jogunica.

Govoreći o privrednoj situaciji u Neumu, Joginica je spomenuo da u ovom gradu ima još nekoliko objekata koji su obiteljski hoteli i koji imaju manje kapacitete i upošljkavaju manjeljudi, ali imaju kvalitetan smještaj, bazene itd. U toku je kategorizacija tih objekata.

Što se tiče značajnijih privrednih subjekata, Jogunica ističe da u Neumu ima dva ribogojilišta, koja proizvode oradu i lubin. Također, ima 64 poljoprivredna gazdinstva, tu je stanje nešto bolje nego prethodnih godina. Uglavnom se uzgajaju masline, vinova loza, mada ima i određen broj pčelara. Ipak, u ukupnoj privredi grada dominira ugostiteljstvo.

No, ono što je posljednjih godina problematično je to da turistička sezona traje vrlo kratko, u prosjeku 40 dana godišnje, tako da su hoteli i turistički radnici prinuđeni da se snalaze kao znaju i umiju.

"Ako naredno ljeto bude sunčano i toplo i nama će biti dobro, ali kriza je pa ljudi manje idu na more", kazao je Jogunica, te dodao: "Od 1. septembra do 1. maja nema turista, životari se, ali sezona je sezona, svako se snađe da nešto zaradi".

Ono što je Neumljanima trebalo olakšati život, ali i dovetsi veći broj turista u ovaj grad, je cesta Mostar-Neum kroz neumsko zaleđe, međutim, gradnja je početa, urađeno pet kilometara i tu se stalo. Već pet-šest godina ništa se ne radi.

"Gdje god da se krene katastrofa - ili ste stalno na granici ili idete cestom koja nije dobra i stalno su kolone u ljetnoj sezoni. To je bila prilika da preuzmemo ruske turiste od Hrvatske za koju im treba viza nakon ulaska u EU, a mi smo ih mogli preko mostarskog aerodroma transportovati do Neuma, ali kako da to radimo kada nemamo cestu. Ne znam kako ćemo bez te ceste, treba nam dva sata do Mostara, još kad su gužve ljeti, ni kola hitne pomoći ne mogu da prođu", rekao je Jogunica.

Pripreme za sezonu

Direktor hotela Neum Ante Konjevod kazao je da je hotel nakon renoviranja i dobijanja četiri zvjezdice jedan od najboljih u BiH i vjerovatno najbolji na Jadranu. Sada hotel Neum raspolaže sa 380 soba, oko 800 ležaja, bazenom sa morskom vodom, welness centarom, konferencijskim salama, restoranima i barovima.

"Sada možemo da oraniziramo seminare tokom cijele godine, a od aprila očekujemo i prvi goste u ljetnoj sezoni. Već iamo upita za oganizaciju seminara, te nekoliko grupnih posjeta. Prošle goine u novembru smo počeli i završili u maju renoviranje. U ljeto očekujemo da budemo veoma dobro popunjeni, trebala bi biti dobra pred i postsezona. Očekujem da radimo 7-8 mjeseci. Imamo dosta ugovora, dolaze nam Francuzi, Grci, Poljaci, Česi, Mađari, Slovenci, domaći gosti i nešto Engleza", kazao je Konjevod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti