Usklađivanje službene statistike sa evropskim standardima

28.11.2014. 14:49 / Izvor: SRNA
Usklađivanje službene statistike sa evropskim standardima

U Sarajevu je danas predstavljen novi projekat koji finansira EU o podršci statističkim institucijama u BiH, faza 6, koji ima za cilj da uskladi službene statistike u BiH sa evropskim standardima.

U Sarajevu je danas predstavljen novi projekat koji finansira EU o podršci statističkim institucijama u BiH, faza 6, koji ima za cilj da uskladi službene statistike u BiH sa evropskim standardima.

Projekat je nastavak podrške EU statističkim institucijama u BiH, a obuhvata rad na unapređenju nacionalnog i finansijskog računa, statističkog poslovnog registra, strukturne poslovne statistike, indeksa cijena u izgradnji i uslugama, kao i statistike socijalne zaštite.

Prezentaciju je uvodnim obraćanjem otvorio šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Severin Strohal koji je istakao da će, zahvaljujući ovom projektu, vlasti u BiH imati odgovarajuće podatke na osnovu kojih će formirati javne politike.

"Statistika je važna oblast, jer u 21. vijeku imamo mnogo više raspoloživih podataka nego što je to ranije bilo. Ovi podaci se moraju sistematski prikupljati, obraditi, diseminirati i dalje pustiti u korištenje", rekao je Strohal.

On je napomenuo da će glavna preokupacija ovog specifičnog projekta biti nacionalni računi, poslovni registri i socijalne statistike.

"Svi su svjesni da je uključivanje društva u ekonomski razvoj ključni faktor za razvoj BiH. Nadamo se da će ovaj projekat obezbjediti odgovarajuće podatke za kreatore politika u BiH, te da će i podaci koji su prikupljeni tokom popisa stanovništva takođe biti raspoloživi i u ovu svrhu biti stavljeni na raspolaganje", naveo je Strohal.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković istakla je da svi projekti koje podržava EU, pogotovu tvining projekti, daju velike rezultate za razvoj statistike u BiH.

"Protekli projekat dao je ključne rezultate u smislu donošenja važnih strateških dokumenata za razvoj metodologije uvođenja određenih novih istraživanja. Ono što očekujemo od ovog projekta jeste da damo i dodanu vrijednost na te rezultate, a isto tako da uspostavimo neke nove vrijednosti", navela je Čičkovićeva.

Ona je posebno istakla uspostavljanje novog istraživanja, a to je "Espros" - Evropski sistem integrisane socijalne statistike.

"Ovaj projekat podrazumijeva dvije godine rada na analizi socijalne zaštite u BiH, zatim na identifikaciji i klasifikaciji socijalnih šema, na pripremi metodoloških materijala, te praktičnoj obuci osoblja koje će raditi na ovom važnom istraživanju", rekla je Čičkovićeva.

Ona je napomenula da se u ovom projektu ne smiju zaboraviti i nacionalni računi koji su važan segment statistike, u okviru kojeg će se poboljšati uporedivost statistike u skladu sa međunarodnim standardima i uspostavljati konzistentnost u nacionalnim računima.

"Takođe, i strukturno postavljene statistike su nezaobilazni element u statistici i taj projekat smo imali i u ranijoj podršci EU. Nadamo se da ćemo dodati novu vrijednost i ovom segmentu razvoja statistike", rekla je Čičkovićeva.

Direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH /FBiH/ Hidajeta Bajramović istakla je da su svi dosadašnji projekti, pa i ovaj koji se finansira iz sredstava EU, dali veliki doprinos razvoju i unapređenju statistike u BiH.

"I od ovog projekta očekujemo pozitivne rezultate, a svi ti rezultati i naše aktivnosti idu ka tome da uskladimo statistiku i primijenimo EU standarde da bismo proizveli međunarodno uporedive podatke i poboljšali desiminaciju podataka, te radili na implementaciji strateških dokumenata koji vode ka unapređenju statistike", dodala je ona.

Portparol Agencije za statistiku BiH Mirsada Ademović rekla je da je doprinos ovakvih projekata međunarodne zajednice i njihova stručna i finansijska pomoć u proteklom periodu bila velika za razvoj zvanične statitstike u BiH.

"Uz njihovu podršku i pomoć sve tri statističke institucije u BiH - Agencija za statistiku BiH, Zavod za statistiku Republike rpske i Zavod za statistiku FBiH prošle godine su usvojile Strategiju razvoja statistike do 2020. godine. Te ciljeve ćemo ostvariti i uz pomoć novog tvining projekta, a danas smo prezentovali šestu fazu za koju je predviđeno milion evra", rekla je Ademovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti