Turska neiskorištena šansa bh. privrede

01.10.2014. 08:30 / Izvor: Nezavisne novine
Turska neiskorištena šansa bh. privrede

​Tursko tržište moglo bi da bude dobra šansa za plasman voća i povrća iz BiH, što dosad nije iskorišteno u dovoljnoj mjeri iako dvije zemlje imaju sporazum o slobodnoj trgovini, navode poljoprivrednici i ekonomski stručnjaci.

Tursko tržište moglo bi da bude dobra šansa za plasman voća i povrća iz BiH, što dosad nije iskorišteno u dovoljnoj mjeri iako dvije zemlje imaju sporazum o slobodnoj trgovini, navode poljoprivrednici i ekonomski stručnjaci.

Ipak, BiH u godinama iza nas bilježi povećanje izvoza svojih proizvoda u Tursku, ali sve to još nije dovoljno imajući u vidu potencijale kojima raspolaže. Pored toga, treba naglasiti i ozbiljan interes turskih investitora koji žele podsticati proizvodnju voća i povrća u BiH, te proširiti svoje proizvodne kapacitete, jer su prepoznali bh. potencijale.

Igor Gavran, analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da BiH već duže vrijeme ima pozitivan trend povećanja izvoza na tržište Turske.

"Mi još ne koristimo dovoljno predispozicije slobodne trgovine koje su nam date sporazumom, tako da i te kako ima velikog dodatnog potencijala", smatra Gavran. Pošto je u BiH često problem nedostatak kapitala, on je kazao da u kontaktima s turskim investitorima treba vidjeti i šansu da i oni prepoznaju svoj interes pa da ulože kapital, ne samo zbog prijateljskih odnosa dvije države, nego zbog čiste ekonomske računice.

Sa druge strane, domaći poljoprivrednici kažu da je svaka podrška proizvodnji i izvozu dobrodošla. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da su čuli za priče o turskim investitorima, ali da ne znaju detalje. Međutim, kako je rekao, tu se radi prije svega o malinama, kupinama, borovnicama i jagodama, čija je proizvodnja vrlo zahtjevna. Svoju šansu već vide malinari, koji ističu da bi mogli plasirati veće količine svojih proizvoda na tursko tržište zahvaljujući interesu turskog lidera u distribuciji visokokvalitetnog smrznutog voća i povrća, preduzeću "Kaledonya" iz Burse u Turskoj. Ta kompanija je uspostavila saradnju s partnerima u BiH i time ima namjeru podsticati proizvodnju voća i povrća u BiH, te proširiti svoje proizvodne kapacitete. Ovo preduzeće je u posljednjih nekoliko mjeseci uvezlo u Tursku iz BiH više šlepera malina od samo jednog proizvođača u iznosu od 150 tona, a namjera im je da u toku ove godine uveze još 300 tona.

Osim toga, ovo preduzeće je u ranijem periodu otkupljivalo i spremno je i u budućem periodu otkupljivati zaleđene jagode, trešnje, borovnice i kupine.

"Imamo namjeru narednih sezona otkupiti veće količine smrznute maline, sortirane i spakovane po klasama", rekao je Murat Bayizit, vlasnik kompanije, koji je i višegodišnji član Upravnog odbora Privredne komore i izvozne unije regije Bursa. On je potvrdio da Komora ima namjeru da učvrsti poslovanje između privrednika iz BiH i Turske, te da podstiče ovakav vid saradnje. Naglasio je da je moguće da u narednom periodu jedan od njegovih planova bude otvaranje firme u RS, što direktno zavisi od stabilnosti države i garancije za ulaganje njegovog kapitala.

"Zasad imam namjeru poslovati s proizvođačima voća i povrća. Ova zemlja ima velike potencijale i vidio sam zaista dosta kvalitetnih preduzeća. To me navodi da razmišljam da u ovoj zemlji jednog dana osnujem vlastito preduzeće, koje bi bilo ogranak 'Kaledonyje' na ovim prostorima", rekao je Bayizit. Amir Makić, proizvođač bobičastog voća iz Bužima, kaže da je ove godine isporučio za "Kaledonyju" prve količine maline i da su imali uspješnu saradnju, te izrazio nadu da će ta saradnja u budućnosti otvoriti puno veće mogućnosti i veći izvoz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti