UNDP će u narednih pet godina uložiti oko 125 miliona dolara

17.12.2014. 12:26 / Izvor: eKapija.ba

Dokument pod nazivom ''Okvir razvojne pomoći Ujedinjenih naroda (UNDAF) za BiH'' UNDP je, počeo se pripremati prije 18 mjeseci u saradnji sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim UN-ovim agencijama, socio-ekonomskim akterima i međunarodnom zajednicom.

Radi socio-ekonomskog razvoja BiH danas je u Sarajevu upriličena prezentacija Programskog dokumenta UNDP-a za BiH, koji predstavlja stratešku platformu djelovanja u sljedećih pet godina, u organizaciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. 

Dokument pod nazivom ''Okvir razvojne pomoći Ujedinjenih naroda (UNDAF) za BiH'' UNDP je, kako je istakla zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani, počeo pripremati prije 18 mjeseci u saradnji sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim UN-ovim agencijama, socio-ekonomskim akterima i međunarodnom zajednicom. 

"To je vrhunac naših planskih aktivnosti za djelovanje u BiH na nivou UNDP-a i drugih UN-ovih organizacija u državi. Aktivnosti će se provoditi u četiri  oblasti: vladavina prava, pravda i sigurnost, lokalni ekonomski razvoj i zapošljavanje, energetska efikasnost i zaštita okoliša te uključivanje socijalno ugroženih i marginaliziranih grupa", rekla je Virani. 

Dodala je da će Program od 2015. do 2019. godine uključivati oko 125 miliona dolara, u okviru kojeg će se posebno sarađivati s Vladom Federacije BiH. 

"U Programskom dokumentu UNDP-a za BiH zanima nas evropski put BiH, razvoj lokalnih zajednica, investiranje i zapošljavanje", kazao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović. 

Istakao je da su velika očekivanja resornog ministarstva od UNDP-a u okviru pomoći poplavljenim područjima, kroz šta se nastoji više podstaći malo i srednje poduzetništvo. 

U septembru ovaj program je predstavljen izvršnom odboru UNDP-a u Njujorku, gdje je i usvojen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti